Профілактика отруєнь грибами

Профілактика отруєнь грибами

З настанням грибного періоду медичні заклади починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Причиною летальних випадків є випадкове вживання блідої поганки, отруєнь – вживання умовно їстівних грибів танедотримання технології їх приготування.

Найбільше насторожує медиків те, щопостійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх досить тяжко. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі дляперетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннямишлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями іншихвнутрішніх органів.

Симптоми грибного отруєння різні:

  1. Характерні ознаки отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла — з'являються через 30-60 хвилин після вживаннянеякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
  2. Симптоми отруєння — галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушеннядихання та серцевої діяльності — з'являються через півгодини — дві години після вживання червонихмухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людиназахлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навітьзнепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, товрятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши дошлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жоднихсимптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку незалишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла.Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Отруєння цими неїстівними грибамипереважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою.Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково требамити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась наінші продукти через немиті руки.

Щобзапобігти отруєнь грибами необхідно запам'ятати та виконувати основні правила:

  1. Ніколи не збирайте та не їжте незнайомихгрибів, якими б привабливими та красивими (і на Вашу думку їстівними) вонине були.
  2. Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх насмак.
  3. Не збирайте гриби на місцях звалищ, полігонів, уздовж автомобільних тазалізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, бо навіть їстівні грибинабувають токсичних властивостей в таких місцях.
  4. Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені уневідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
  5. Не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі. Кулінарну обробку грибівнеобхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому їх необхідновдруге оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного гриба.
  6. Якщо ви збираєте та вживаєте в їжу строчки та сморчки (так звані ранні абоумовно-їстівні) то пам'ятайте, що їх необхідно двічі проварювати в водіпротягом 15-20 хвилин і кожного разу (тобто 2 рази) зливати воду-відвар в якійварились гриби.

Якщо у вас є хоч найменша підозра наотруєння грибами, запам'ятайте важливі моменти:

Ви повинні:

  • негайновикликати швидку медичну допомогу, бо втрата часу та несвоєчасне надходженняхворого до спеціалізованого відділення приводять до важких наслідків;
  • доприбуття або при прибутті бригади швидкої допомоги треба промити шлунок великоюкількістю води кімнатної температури до якої додають кухонної солі тамарганцівки (блідно-рожевий колір);
  • фахівцямишвидкої допомоги вводяться препарати для стимуляції серцевої діяльності якарізко пригнічується (тони серця глухі) внаслідок інтоксикації;
  • хворомудають міцний холодний чай;
  • хворогообов'язково госпіталізують;
  • вживаютьзаходи щодо попередження вживання підозрілих грибів іншими членами родини, особливо дітьми. Госпіталізації підлягають всі члени сім'ї, що вживали гриби, навіть якщо на момент прибуття бригади швидкої допомоги вони не мають ознак ісимптомів отруєння (можуть виникнути через 2-3 доби).

Пам'ятайте, що гриби не вибачають помилок.

Підготував В. Ярош,

МВН обласних та міста Чернігова курсів удосконалення керівних кадрів

Тип статьи:
Рецензия
1284
Загрузка...

Нет мнений

Гость